De maatschappelijke meerwaarde van Ons Groene Huis
Woongemeenschap Ons Groene Huis biedt zowel in de oprichtingsfase als na realisatie een grote meerwaarde. Niet alleen voor de leden-bewoners, maar juist ook voor de maatschappij. Deze meerwaarde komt tot stand door vier factoren: inspiratie, participatie, faciliteiten en activiteiten.
1) Inspiratie
Sinds de dag van oprichting vervult Ons Groene Huis een voorbeeldfunctie voor de maatschappij met name op het gebied van duurzaamheid en samenleving. Deze voorbeeldfunctie zal altijd blijven bestaan, ongeacht hoe of waar de woonlocatie uiteindelijk gerealiseerd zal worden.
Duurzaamheid
De maatschappij staat voor een grote uitdaging om te verduurzamen, als we deze aarde ook voor onze (klein)kinderen leefbaar willen houden. Ons Groene Huis voegt de daad bij het woord. Tijdens het nieuw- of verbouwproces geven wij grote aandacht aan een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk, o.a. door circulair bouwen toe te passen. Dit levert enerzijds een directe bijdrage aan een beter milieu. Anderzijds stellen wij onze kennis en ervaring met duurzaam bouwen beschikbaar aan anderen, zodat ook indirect een bijdrage aan een leefbare wereld wordt gedaan.
Afhankelijk van de uiteindelijke locatie, zal Ons Groene Huis gemeenschappelijke natuurvriendelijke tuinen, daktuinen en geveltuinen aanleggen. Hiermee inspireren wij anderen hoe zij hun eigen directe woonomgeving kunnen vergroenen en verduurzamen. Dit draagt bij aan de leefkwaliteit van alle bewoners in de buurt en maakt de buurt beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige regenval en extreme hitte.
Samenleving
Ons Groene Huis laat een praktijkoplossing zien voor eenzaamheid en gebrek aan sociale cohesie, mede omdat er verschillende generaties door elkaar zullen wonen. Voor elke generatie biedt het samenleven voordelen. Elkaar met aandacht en (waar nodig) zorg omringen leidt tot een kleinere zorgvraag (voor alle leeftijden) en lagere zorgkosten, waar de gehele samenleving baat bij heeft.
Ons Groene Huis laat zien hoe buren kunnen samenleven. Door samen verantwoordelijk te zijn voor een gebouw en een tuin, groeit de gemeenschapszin en sociale cohesie. Buren zoeken actief contact met elkaar en organiseren sociale activiteiten om de onderlinge band te versterken. Tegelijk heeft ieder de privacy die in onze samenleving zo hoog op prijs wordt gesteld. Zowel autonomie als verbinding voelen met andere mensen zijn basisbehoeften van ieder mens.
Binnen Ons Groene Huis wordt gewerkt met het principe van gedragen besluitvorming, waarbij nadrukkelijk aandacht is voor ieders behoefte en onderliggende waarde. Dit model is nog vrij onbekend, hoewel het in steeds meer organisaties wordt toegepast. Onze groep heeft dan ook een voorbeeldfunctie voor hoe je in groepen tot goede besluiten kunt komen.
2) Participatie
Wij zijn overtuigd van de meerwaarde die het leven in verbondenheid met je buren biedt. In de visie van Ons Groene Huis is vastgelegd dat wij niet alleen betrokken willen zijn bij elkaar en directe buren, maar ook iets willen betekenen voor de buurt. We streven hiermee naar een positieve invulling van de huidige participatiemaatschappij.
Hoe deze betrokkenheid precies wordt ingevuld, zal mede afhangen van de uiteindelijke locatie en buurt waar het project zal worden gerealiseerd (zie hieronder bij faciliteiten en activiteiten). Wij durven met zekerheid te stellen dat, doordat alle leden bewust kiezen voor betrokkenheid, het effect van Ons Groene Huis op de buurt positief zal zijn, met name op het gebied van sociale samenhang en veiligheid.
3) Faciliteiten
Welke faciliteiten Ons Groene Huis beschikbaar kan stellen aan de buurt, hangt uiteraard af van hoe het huis er uiteindelijk uit gaat zien. Wij denken aan het (al dan niet tegen vergoeding) beschikbaar stellen van een werkruimte, groepsruimte, atelier en werkplaats. Maar ook aan het beschikbaar stellen van kennis over duurzaam bouwen en tuinieren.
Idealiter is er, behalve een collectieve tuin voor bewoners van Ons Groene Huis, ook een stuk openbaar groen, dat de bewoners mede onderhouden en waar buurtbewoners welkom zijn. Door de tuin en het openbaar groen in te richten als bijvoorbeeld moestuin, pluktuin of voedselbos, dragen we bij aan het welbevinden van buurtbewoners en tevens aan het bewustzijn van mensen over natuur, voeding en duurzaamheid. Een tuin is een ontmoetingsplek bij uitstek, ook voor mensen die in een sociaal isolement zitten. Een verzorgde tuin heeft een positieve uitstraling op de buurt en draagt bij aan een gevoel van veiligheid. Zo creëren we een groene oase in de stad, waar mensen samen genieten van en leren over eetbaar groen en de natuur.
4) Activiteiten
Middels diverse activiteiten zal Ons Groene Huis bijdragen aan de buurt en omgeving. Wij zullen contact leggen met buurtgerichte initiatieven om te kijken waar wij kunnen aansluiten of aanvullen. Onze bijdrage zal afhangen van de kwaliteiten en capaciteiten van de uiteindelijke bewoners.
Gebaseerd op de huidige groepssamenstelling zijn de volgende activiteiten mogelijk:
- Op cultureel vlak: lezingen, tentoonstellingen, huiskamerconcerten, creatieve workshops, ‘gluren bij de buren’ en Kunstlijn.
- Op groengebied: workshops rondom duurzaam tuinieren, oogstfeest, natuureducatie voor kinderen, geveltuinen.
- Op het gebied van welzijn: buurtmaaltijden, koffie-uurtjes, buurtbemiddeling, AED, burenhulp, huiswerkbegeleiding, voorlezen aan kinderen, taalles; bijles.
- Rond duurzaamheid: workshop afval scheiden, buurt schoonmaken, energie-coaching, kledingruil, deelauto.
De activiteiten die wij in ons huis organiseren zijn ontmoetingsplekken voor buurtbewoners. Sociale samenhang in de buurt maakt de buurt veiliger en prettiger om in te wonen. Wij versterken bestaande goede praktijken, zoals Samen Haarlem en Buuv.
09-03-2019 Marijke, Marloes, Saskia